Grønn vekst trappen - et verktøy som kan visualisere bærekraftstrategien

Jan 03, 2025

Hva er en Grønn vekst trappen

Illustrasjonen viser hvordan en "Grønn vekst trapp" kan se ut. Akkurat denne varianten er designet av Embli. Bruk den gjerne, og referer til Embli ;-)

Grønn vekst trappen (figur under) kan være et verktøy for å visualisere framdriften i bærekraftsarbeidet i bedriften, f.eks. i forbindelse med en bærekraftsstrategi.
Helt i starten kan Grønn-vekst-trappen (GVT) brukes til å definere nå-status.

De 6 trinnene i den grønne vekst trappen

Som du ser av illustrasjonen øverst er de laveste trinnene knyttet til tiltak som gjøres utenfor bedriften (eksternt). Dess høyere opp på trappen du kommer, dess større effekt kan arbeidet ha på bedriftens effektivitet og økonomi (internt).

[ 1 ] - Utvendig – Gjøre tiltak utenfor organisasjonen, som kommer folk eller miljø til gode, enten det f.eks. er FoU prosjekter, strand-rydde-aksjoner eller støtte til en veldedig organisasjon.

[ 2 ] - Husrengjøring – Gjøre tiltak internt i organisasjonen som er lett å synliggjøre. Dette kan f.eks. være oppgradere egne bygninger, arbeidssted og eiendeler med økologiske systemer. Et ledelsessystem for miljø (Miljøfyrtårn el. ISO 14001) med kontinuerlig fokus på forbedring av risikofaktorer som kan påvirke bedriftens bærekraftige utvikling, er også en mulighet her.

[ 3 ] – Innkjøp – Sette krav til leverandørene der bærekraftige løsninger vektes positivt, færre innkjøp og velge produkter som er ment å vare lenge, og forvente rettferdig handel gjennom hele leverandørkjeden. Med dette kan man både ta sosialt ansvar og bidra til reduksjon i unødvendig forbruk.

[ 4 ] – Drift – For å optimalisere ressursproduktiviteten, kan man vurdere å legge om driften. Det antas at man har mulighet til å oppnå 80%< forbedring, sammenlignet med det som er vanlig i bransjen man er en del av. Dette kan gjelde både arbeidsmiljø, effektivitet i logistikk, strømsparende-tiltak osv.

[ 5 ] – Produktportefølje – Vurdere livssyklusen i produksjonen. Er det noe som med fordel kunne vært utfaset eller redusert fokus på? Finnes nye forretningsområder som kan være bedre å ta tak i? Eller skal man holde større fokus på noe man har hatt fokus på lenge. Noen ganger finnes "gull" rett "foran nesen" på deg.

[ 6 ] – Forretningsmodeller – Det siste steget på grønn vekst trappen er omstilling av forretningsmodellen. Mål er en sirkulær drift og se muligheter for å skape verdi for kunder, ansatte og andre interessenter, med lavere fokus på materialisme.

 

Positive og negative eksternaliteter

På illustrasjonen "Grønn vekst trapp" er det formidlet positive- og negative eksternaliteter. Med positive og negative ekstarnaliteter menes hvordan virksomheten har positive og negative bieffekter på miljø og samfunn. Med positive bieffekter sier man at man «kaster lys», og med negative bieffekter sier man at man «kaster skygge». Figuren over illustrerer hvordan positive eksternaliteter kaster lys, og negative eksternaliteter kaster skygge. Lite positive eksternaliteter gir desto større negative eksternaliteter og kaster mye skygge. Stor grad av positive eksternaliteter gir lite negative eksternaliteter, kaster mye lys, og minimalt med skygge. (Jørgensen og Pedersen, 2017). Målsetningen er å kaste mest mulig lys - med positive eksternaliteter - som gir en positiv bieffekt på miljø og samfunn.