Miljøfyrtårn - spørsmål og svar

Apr 24, 2024
Miljøfyrtårn - spørsmål og svar

Hva vil det si å være Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn er en nasjonal, frivillig sertifiseringsordning for offentlige og private virksomheter som ønsker å vise sitt miljøansvar. En bedrift som er sertifisert Miljøfyrtårn virksomhet, kan slik dokumentere at de har implementert miljøledelse i bedriften. Miljøfyrtårn sertifiseringen er anerkjent av offentlige myndigheter som et godkjent miljøledelse system ved offentlige innkjøp.


Hvor mye koster det å være Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn har en årlig serviceavgift som avhenger av antall ansatte i bedriften.
(Listen her oppdatert april 2024)
0-9 årsverk / 2 120,-
10-29 årsverk / 3 230,-
30-49 årsverk / 5 380,-
50-99 årsverk / 7 180,-
100-199 årsverk / 8 490,-
200-499 årsverk / 11 560,-
500-999 årsverk / 15 480,-
Over 1000 årsverk / 20 320,-

Her på Miljøfyrtårn sine sider finner du oppdatert oversikt over prisene og annen nyttig informasjon.


Hva er forskjellen mellom ISO 14001 og Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn og ISO 14001 er to varianter av Ledelsessystem for miljø. Miljøfyrtårn-godkjenningen har en brukervennlig tilnærming til sertifiseringen, med god informasjon fra konsulent og skriftlig veiledning. ISO 14001 har også en "oppskrift", men her skreddersys ledelsesystemet til virksomheten. ISO 14001 kommuniseres ofte som et mer omfattende ledelsesystem. Miljøfyrtårn er en Norsk sertifisering, som også har blitt anerkjent i EU som en godkjenning som kan brukes. ISO 14001 er et internasjonalt anerkjent ledelsesystem for Miljø. Hva som passer for din virksomhet vet du kanskje bedre selv.


Hvor lang tid tar det å bli Miljøfyrtårn?

Hvor lang tid det tar å bli sertifisert Miljøfyrtårn avhenger av størrelse og omfang i din virksomhet, samt hvor mange bransjekrav du får. Hvor mye tid og ressurser du prioriterer til dette arbeidet påvirker også. Hvis du er motivert og prioriterer Miljøfyrtårn arbeid, er det vanlig å bruke fra 2 til 6 måneder.


Hva står ISO 14001 for?

ISO 14001 er en anerkjent internasjonal standard for miljøledelsessystemer ISO står for Internasjonal Organization for Standardization.


Hvem kan bli Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn passer for alle typer virksomheter, fra små og mellomstore enkeltvirksomheter, til store konsert og kommuner. Det er tilpassede kriterier for over 60 ulike bransjer.


Hvem eier Miljøfyrtårn?

Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifseringsordning driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn. Stiftelsen ble opprettet i 2003.


Hva er Miljøfyrtårn på engelsk?

Miljøfyrtårn begynner etter hvert å bli et anerkjent internasjonalt miljøledelse system. Det engelske navnet Eco-Lighthouse kan brukes hvis du konkurrerer i utlandet og skal dokumentere at dere tar miljøansvar. Mer om dette her.


Hvordan blir jeg Miljøfyrtårn sertifisert?

For å kunne bli sertifisert trenger du å finne en konsulent som kan hjelpe deg. Miljøfyrtårn konsulenten følger deg fra start til mål i sertifiserings prosessen. Birgitte Velde er en av 200 godkjente Miljøfyrtårn konsulenter i Norge. Hun kan veilede både en-til-en og med video. Alt etter hva som passer for deg. Ta kontakt her hvis du vurderer dette. Birgitte Velde jobber i det lille konsulentselskapet Embli.


Hvordan foregår prosessen til Miljøfyrtårn sertifisering?

1. Først kontakter du en konsulent som du velger skal veilede deg i prosessen. Oversikt over alle tilgjengelig konsulenter finner du på Miljøfyrtårn sine nettsider.

2. Finn ut hvem som skal være Miljøfyrtårn ansvarlig i virksomheten din. Det bør være en person som kan håndtere kommunikasjon på e-post og innlogging på nett. Vedkommende bør også kunne håndtere å lage word dokumenter. I tillegg til Miljøfyrtårn ansvarlig skal daglig leder eller en person fra ledelsen være med i prosessen. Dere to sammen - eller eventuelt flere - skal sørge for å implementere miljøledelse i virksomheten. Ved sertifisering er det miljøfyrtårnansvarlig og leder som skal være med på sertifiseringsmøtet. Konsulenten er ikke med på sertifiseringsmøtet. Dersom du har en liten virksomhet der det er naturlig at du som leder også er Miljøfyrtårn ansvarlig, går det fint.

3. Når du har fått kontakt med konsulenten skal dere ha et startmøte for å finne ut omfanget av sertifiseringen, og blant annet hvilke bransjekriterier virksomheten skal utfylle.

4. Når virksomheten har fått tildelt sine kriterier går du i gang med prosessen. Du får innlogging til Miljøfyrtårn portalen, der du skal fylle ut rapportering (energi, sortering av avfall, km, reiser, sykefrahver mm) og miljøkartlegging. Miljøkartleggingen inkluderer alle kriteriene, der du også skal få på plass en handlingsplan. Vesentlighetsanalyse skal utføres. Blant annet er den med å danne grunnlag for handlingsplanen. Handlingsplanen er ett av dokumentene sertifisør bruker ved re-sertifisering, for å ha oversikt over din fremdrift.

5. Når du har besvart alle kriterier bestilles sertifisør. Sertifiseringen foregår enten på lokasjon hos deg eller på teams. Dette avhenger av hvilken virksomhet du har.

Ta gjerne kontakt med godkjent Miljøfyrtårn konsulent Birgitte Velde for flere spørsmål.


Kan vi gjøre hele Miljøfyrtårn jobben selv?

For å bli Miljøfyrtårn sertifisert trenger du en godkjent Miljøfyrtårn konsulent på lag. Selve jobben med kriteriene gjør du selv, og konsulenten er din veileder.

Når du er sertifisert skal du resertifiseres hvert tredje år. Ved resertifisering trenger du ikke ha med konsulent, hvis du vil gjøre jobben alene.

Tips: Miljøfyrtårn konsulent Birgitte Velde kan kan tilby en fleksibel og effektiv tilnærming til Miljøfyrtårn sertifisering med blant annet online video veiledning. Sjekk ut det.