Offentlig anbud krevde Miljøfyrtårn sertifisering

Apr 08, 2024

Fra 1.januar 2024 ble Anskaffelsesforskriften endret, som gir krav om minimum 30% vekting av klima/miljø i offentlige anbud. Alternativt kan det bli satt konkrete krav om klima/miljø i anbudet. Allerede andre uken i januar fikk jeg en henvendelse i den sammenheng.

Et offentlig anbud fra en fylkeskommune, hadde krav om dokumentert sertifisert miljøledelse for leveransen. Da har man tre valg: Miljøfyrtårn, ISO 14001 og EMRAS. Det betyr at hvis man ikke har dokumentert en slik sertifisering, kan man ikke levere tilbud. Eventuelt kan det tenkes oppdragsgiver er fleksibel nok til å akseptere unntak, hvis man er i gang med sertifiseringsprosessen. Det vet jeg ingenting om hvordan håndteres.

Hvor lang tid tar det å blir sertifisert Miljøfyrtårn?

Hvor lang tid det tar å bli sertifisert Miljøfyrtårn virksomhet kommer an på. Hvor mye ressurser og tid du prioriterer på prosessen påvirker selvfølgelig hvor lang tid dette tar, samtidig som størrelse på bedriften påvirker framdriften.

Hvordan fungerer Miljøfyrtårn prosessen?

Jeg forstår at noen får det hastig med å få på plass sertifisert miljøledelse dette året. For virksomheter som kun "sitter på kontor" er prosessen noe enklere enn for andre. Likevel er det noe å gjøre også for dem.

Å få implementere miljøledelse i en bedrift, og få sertifisert dette, er en prosess. Det er mer enn et sertifikat. Og det sier seg nok selv at dette er et sertifikat du må gjøre deg fortjent til. Derfor er det nødvendig å gjennomgå en prosess steg for steg. Start idag, så er du i gang i hvert fall ;-)

For å kunne bli sertifisert Miljøfyrtårn, skal du tilfredsstille ulike kriterier som skal dokumenteres i Miljøfyrtårn sin egen portal. Ut ifra hvilken bransjen bedriften tilhører, får bedriften tildelt sine kriteriesett. Tidslinje avhenger av bedriftens omfang og kriteriesett, og påvirkes vesentlig av mengde tid og ressurser man prioriterer til prosjektet.

Er det mer enn én lokasjon?

Miljøfyrtårn sertifiseringen gjelder for lokasjon. Virksomheter med ett organisasjonsnummer, én lokasjon, og eventuelle tilhørende lokasjoner med inntil 3 ansatte, kan være under samme sertifisering. Man kan velge å kun sertifisere én lokasjon. Da er det kun denne lokasjonen som kan bruke Miljøfyrtårn sertifisering. Med flere lokasjoner under samme organisasjonsnummer, der man har mer enn 3 ansatte, skal hver lokasjon sertifiseres for seg.

Trinnene mot Miljøfyrtårn sertifisering

I første omgang: Finn ut om du trenger miljøledelse sertifisering, og om Miljøfyrtårn er rett sertifisering for deg.

Kontakt en godkjent Miljøfyrtårn konsulent som kan veilede deg i prosessen.

Prioriter tid! Hvis du har tenkt å komme i havn med sertifiseringen på overkommelig tid, er det smart å prioritere tid til dette.

Når du har gjort det som forventes i prosessen, skal arbeidet valideres av en sertifisør. Sertifisør avgjør om dette er "godkjent" eller ei. Hvis du får avvik, må avvikene lukkes, før ett nytt møte med sertifisør må gjennomføres. Gjør jobben bra med det samme, får du godkjent på første forsøk.

Etter sertifisering skal du re-sertifiseres hvert tredje år. Foruten det har du en årlig samtale med sertifisør.

Implementert miljøledelse - grunnlaget er lagt

Husk at Miljøfyrtårn er et ledelsessystem for miljø. Når du har sertifisert virksomheten er oppbygningen av ledelsessystemet gjort. Etter det er bygd opp, skal det vedlikeholdes.
Selv om det kan høres tungt ut i forkant, har jeg stor tro på at du vil se det som en fordel senere. Jeg er sikker på du kan spare både penger og miljø med å ha dette på plass. Og du vil se fordeler med ledelsesystemet som du kanskje er usikker på nå.

Lykke til!

- Birgitte